Ekibimiz Gaziemir’deki Aktepe ve Emrez bölgeleri için düzenlediği Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması’nda 1.lik (eşdeğer) Ödülüne layık görüldü.

1
2

Ekibimiz Gaziemir’deki Aktepe ve Emrez bölgeleri için düzenlediği Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması’nda 1.lik (eşdeğer) Ödülüne layık görüldü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 122 hektarla üzerinde çalıştığı en büyük şehir dönüşüm alanı olan Gaziemir’deki Aktepe ve Emrez bölgeleri için düzenlediği 500 bin TL ödüllü, Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması’nı sonuçlandırdı. Beş eşdeğer esere ödül ve beş esere mansiyon, düzenlenen kolokyumla sahiplerini buldu. Belediye, önümüzdeki günlerde beş eşdeğer eser arasından birini, “uygulanacak proje” olarak seçecek. Eserler 18 Ekim 2015’e kadar Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sergilenecek.

Kolokyumun açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şehir dönüşümü konusunda şu anda altı bölgede çalıştıklarını, Uzundere’nin bir bölümünde hemen hemen inşaat ihalesine çıkabilecek duruma geldiklerini söyledi. Örnekköy’de ise ciddi ilerleme kaydettiklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, “İlçe belediyeleri ve İzmirli hemşehrilerimizle ve her şeyden önemlisi mülk sahipleriyle, kentsel dönüşüm yapılacak bölgedeki insanlarımızla uyum içerisinde çalışmamız gerekiyor. Tabii ki insanın doğasında var; herkes bir daire fazla olsun, mağazası iki üç metrekare daha büyük olsun ister ama şehircilik, şehir plancılığı, mimarlık diye bilim dalları var. Onlara uymadığınız zaman yaptığınız kentsel dönüşümün ileriye taşınması söz konusu olamaz.” dedi. Dönüştürmeye çalıştıkları gecekondu bölgelerinin, ülkedeki hızlı göçten ve çaresizlikten oluşmuş yerler olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Bunları dönüştürürken, 40-50 sene sonrasını düşünüyoruz. O yıllar gelince, ‘Vay biz bunları yine yanlış yapmışız. Bunlar gecekondu değil ama apartmankondu oldu. Bunları da değiştirelim. Sık olmuş, sosyal donatı alanları olmamış.’ diye bir daha bir ülkenin başına, zenginliğimizin başına, kaynaklarımızın başına dert açmamak düşüncesiyle gerçekten yoğurdu üfleyerek yemeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ise bu projeyi yıllardır beklediklerini belirterek, “Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Gaziemir bu konuda şanslı.” dedi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fügen Selvitopu da şehir dönüşümü çalışmaları hakkında bilgi verdi. Dönüşüm denince akla, ömrünü tamamlamış eski dokuların yıkılması ve yerine yeni bina yapılması geldiğine dikkat çekerek, “Biz kendi çalışmalarımızda bunun, farklı meslek disiplinleri arasında ortak bir çalışmayla, kent bütününde ya da doku bütününde bir tasarım, bir planlama çalışması olması gerektiği düşüncesiyle işe başladık ve oluşturulacak yaşam alanlarında her türlü teknik ve sosyal donatımların, teknik altyapıların, sosyal altyapıların, halkın isteklerinin yer alması düşüncesiyle projeler amaçladık.” diye konuştu.

Daha sonra geçilen kolokyumda jüri üyeleri, sahnedeki yerlerini alarak yarışmaya katılanların sorularını cevapladı. Jüri danışman üyeleri Genel Sekreter Yardımcısı Selvitopu, Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı A.Suphi Şahin, Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı Mitat Kale, Büyükşehir Belediye Başkan danışmanları Tevfik Tozkoparan ve Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, inşaat yüksek mühendisi Muzaffer Tunçağ ve yüksek mühendis mimar Ersin Pöğün’den, asil üyeler ise başkan şehir plancısı Prof. Dr. Sezai Göksu, yüksek mimar Dr. Deniz Aslan, mimar Tamer Başbuğ, şehir plancısı Yrd. Doç. Dr. Tolga Çilingir, yüksek mimar Dr. Devrim Çimen, mimar Prof. Dr. Celal Abdi Güzer ve peyzaj mimarı Prof. Dr. Adnan Kaplan’danh oluştu.